Stoppen met Blowen en Alcohol – Hoe begin je eraan?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor gezond leven en minder gebruik van verslavende middelen zoals alcohol en marihuana (blowen). Het kan lastig zijn om te stoppen met deze middelen zonder een goede strategie en concrete actiepunten. In deze blog kijken we naar welke concrete stappen je kan zetten om te stoppen met alcohol en hoe je de gewoonte kan doorbreken.

 

Stap 1: Erken dat je een probleem hebt

De eerste stap in elk proces van verandering is om te erkennen dat er een probleem is. Als je regelmatig blowt of alcohol drinkt en het je hinderlijk begint te worden, is het belangrijk om toe te geven dat het een probleem is. Praat met vrienden en familie over je gebruiksprobleem en zoek hulp bij een professional of bij een groep voor lotgenoten zoals AA of NA.

 

Stap 2: Maak een plan

Zodra je hebt erkend dat er een probleem is, is het tijd om een plan te maken. Dit omvat het stellen van doelen en het schrijven van een actieplan die je helpen om te stoppen met blowen of drinken. Plan je stappen in op korte en lange termijn en maak voor elke stap notities over wat je moet doen om succesvol te zijn.

 

Stap 3: Bepaal je mijlpalen

Na het maken van je plan, is het tijd om mijlpalen te bepalen en deze te gebruiken als vorm van motivatie. Kies kleine overwinningen om jezelf te motiveren. Dit kan bijvoorbeeld de eerste dag zijn dat je volledig nuchter blijft of de eerste week zonder alcohol. Wees trots op jezelf en beloon jezelf voor elke mijlpaal die je bereikt. Dit zal je verder helpen om de gewoonte te stoppen.

 

Stap 4: Vraag hulp

Het is belangrijk om hulp te vragen tijdens het stoppen met blowen en alcohol. Zoek steun bij vrienden en familie die achter je staan. Als je afdwaalt waarschuw ze dan en praat met hen over wat je nodig hebt om terug op het goede spoor te komen. Als dit niet genoeg is, overweeg dan om professionele hulp te zoeken van een verslavingscentrum of therapeut. Bij Connection SGGZ wordt de hulp geboden die iemand met een verslaving nodig zou kunnen hebben.

 

Stap 5: Blijf bezig

Als je eenmaal bent gestopt met blowen of drinken, is het tijd om andere gezonde gewoontes aan te leren om jezelf bezig te houden. Ga sporten, zoek nieuwe hobby’s of begin aan een cursus of workshop. Probeer nieuwe dingen en blijf actief. Dit zal je helpen om nieuwe gewoontes te vormen en je gedachten weg te houden van je oude gewoontes.

 

Het kan een uitdaging zijn om te stoppen met blowen of alcohol, maar met een goede strategie en actieplan is het mogelijk. Volg deze stappen om een ​​betere controle te krijgen over je leven en omgeving. Erken je problemen, maak een plan, stel mijlpalen, vraag hulp en blijf bezig. Met vastberadenheid en volharding kun je je gewoontes veranderen en op weg gaan naar een gezonder, gelukkiger leven.